دکتر آزاده نجارزاده؛ دارچین: سردردهای روزهداران، دلایل مختلفی دارد که معمولا بعد از افطار اتفاق میافتد. اما این موضوع آزار دهنده گاهی اوقات باعث میشود که بعد از افطار نتوانیم به کارهای دیگر خود برسیم.
در فصول مختلف به ویژه در ماه مبارک رمضان، مدیریت صحیح مصرف انواع مواد غذایی ضروری است. روزهداری در فصول گرم سال، مستلزم رعایت شرایط ویژه در مصرف موادغذایی است.
خوردن سحری، چقدر ضروری است؟
مصرف سحری یکی از ضرورتهای روزهداری است و نباید این وعده مهم را حذف کرد. استفاده از موادغذایی پروتئینی مانند گوشت، تخممرغ و حبوبات، نقش مهمی در به تعویق انداختن حس گرسنگی در فرد روزهدار ایفا میکند.
اندوخته مواد غذایی برای تحمل گرسنگی از ویژگیهای مصرف مواد پروتئینی در وعده سحری است. روزهداران میتوانند به منظور مدیریت مصرف مواد غذایی در ایام ماه رمضان، نسبت به مصرف انواع غذاهای حاضری و موادغذایی دارای پروتئین به صورت گردشی در وعدههای سحری و شام اقدام کنند.
چطور افطار کنیم؟
روزهداران باید از خوردن غذای اصلی بلافاصله پس از افطار خودداری کنند و روزه خود را با آب جوش، شیر گرم، خرما، عسل و مواد غذایی مشابه، افطار و حداقل نیم ساعت بعد از آن، غذای اصلی را میل کنند.
در وعده افطار باید غذاهایی که سریع هضم میشوند، مصرف شوند. سردردهای بعد از افطار، نتیجه مصرف مواد غذایی حجیم نظیر برنج، گوشت، مرغ، نان و سیبزمینی بلافاصله بعد از افطار است.
با تشنگی چه کنیم؟
روزهداران میتوانند با مصرف میوه و سبزیجاتی از قبیل کاهو، کلم و هویج و غیره که حاوی مقادیر قابل توجهی آب هستند، در هنگام صرف وعدههای سحر و افطار، آب مورد نیاز بدن را در طول مدت روزهداری تامین کنند.
مدیریت صحیح مصرف لبنیات، کربوهیدراتها و سبزیجات در ماه رمضان میتواند موجب تعویق گرسنگی، تشنگی و هضم مناسب مواد غذایی شود.
* سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد
Join the discussion