کبد چرب چیست؟ چرا این روزها تعداد افرادی که در سن جوانی به این بیماری دچار میشوند رو به افزایش است؟ چرا پیشگیری از ابتلا به آن ضروری است؟ پزشکان میگویند وجود چربی در کبد، طبیعی است اما اگر میزان این چربی بیشتر از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است.
کبد در بدن ما چه وظیفهای دارد؟
وظیفه کبد این است که ابتدا هر غذایی که میخوریم یا هر نوشیدنی که مینوشیم را بررسی کند و بعد برای تصفیه مواد خطرناک آن دست به کار شود.
اگر میزان زیادی چربی در کبد وجود داشته باشد، این فرآیند دچار مشکل میشود.
آیا کبد چرب قابل درمان است؟
بله. کبد چرب یک بیماری درمان پذیر است اما به شرط آنکه به موقع تشخیص داده شود. ابتلا به این بیماری، گاهی میتواند باعث عوارض خطرناکی شود. به همین دلیل هم بهتر است آزمایشهای چکاب سالانه را جدی بگیرید یا اگر سبک زندگی چندان سالمی ندارید، از پزشک خود مشاوره بگیرید.
انواع کبد چرب
کبد چرب غیرالکلی
این بیماری زمانی رخ میدهد، که کبد در شکستن چربیها دچار مشکل میشود و با جمع شدن چربی در بافتهای کبد، فرد دچار کبد چرب میشود.
این بیماری ارتباطی با مصرف الکل ندارد و زمانی مشخص میشود که ۱۰ درصد و یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی میشود.
کبد چرب الکلی
این بیماری یکی از نخستین مرحلههای بیماری کبدی مربوط به الکل است. کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربیها نیست.
اگر فرد از مصرف الکل خودداری کند، این نوع کبدچرب کم کم درمان میشود، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی شود.
کبد چرب بارداری
هرچند این نوع از کبد چرب خیلی نادر بوده، با اینحال جمع شدن چربی در هنگام بارداری میتواند خطراتی جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. این بیماری میتواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید و یا خونریزی شود.
دلیل این بیماری کاملا شناخته نشده اما دانشمندان معتقدند این بیماری با هورمونهای این دوران در ارتباط است.
علایم این بیماری در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی شود.
زنان باردار باید آزمایشهای لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند، دوره بهبودی، در بیشتر این افراد پس از زایمان آغاز میشود.
علایم کبد چرب چیست؟
کبد چرب معمولا یک بیماری خاموش است و بخصوص در مراحل اولیه نشانهای ندارد. اما هنگامیکه بیماری پیشرفت کند، میتواند باعث علایم مبهمی شود که شامل این موارد است:
- خستگی
- کاهش وزن و یا کاهش اشتها
- ضعف
- تهوع
- گیجی، مشکل در تصمیم گیری و یا تمرکز
- درد در مرکز و یا سمت راست قسمت بالایی شکم
- بزرگ شدن کبد
در صورتیکه فرد دچار سیروز کبدی هم باشد، علایم زیر ممکن است رخ دهند:
- احتباس مایعات
- کاهش ماهیچه ها
- خونریزی داخلی
- زردی پوت و چشم ها
- نارسایی کبدی
برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب چه کنیم؟
- انتخاب سبک زندگی سالم
- پیگیری یک برنامه تدریجی و مستمر مدیریت وزن، جلوگیری از افزایش وزن و در صورت ضرورت کاهش وزن
- رعایت رژیم غذایی متعادل. یعنی رژیم غذایی سرشار از فیبر و دارای چربیهای اشباع شده کمتر
- به حداقل رساندن مصرف شکر
- کاهش مصرف غذاهای سرخ کردنی
- ورزش کردن. از ورزشهای سبک مثل پیادهروی و نرمشهای کششی تا ورزشهای برنامهریزی شده
- مدیریت مصرف نوشیدنیهای گازدار و الکلی
نظر خود را ارسال کنید