کیست تخمدان بیماری است که از تشکیل یک یا چند کیست غیر طبیعی در تخمدان بوجود میآید. این کیستها که حاوی مایع هستند، درون تخمدان یا روی آن رشد میکنند. این بیماری به انواع مختلفی دستهبندی میشود که شایعترین آن کیستهای فولیکولی است.
علایم کیست تخمدان
علائم معمولی
بیشتر کیستها هرگز مشخص نمیشوند و بدون اینکه زنان بدانند که به این کیستها مبتلا هستند برطرف میشوند. اما در بیشتر موارد درد در شکم یا لگن شایعترین علامت است.
درد میتواند در اثر پارگی کیست، رشد سریع و اتساع آن، خونریزی به درون کیست یا پیچ خوردن کیست در اطراف منبع خونی آن ایجاد شود.
علائم حاد
احساس درد ناگهانی شکم، تهوع و استفراغ، تغییرات نبض، احساس ضعف که ممکن است به علت خونریزی داخلی باشد. بعضی وقتها با خونریزی مختصر پریتون علایم شدت پیدا نمیکند و با استراحت در بیمارستان علائم بهبود پیدا کرده و احتیاج به عمل ندارد.
انواع کیست تخمدان
فولیکولار
- شایعترین نوع این بیماری، کیست فولیکولار است که از رشد یک فولیکول نتیجه میشود.
- فولیکول یک کیسه پر از مایع طبیعی است که حاوی یک تخمک است.
- کیستهای فولیکولار هنگامی که فولیکول در طی چرخه قاعدگی بیش از حد طبیعی رشد میکند و برای آزاد سازی تخمک باز نمیشود تشکیل میشود.
هموراژیک یا اندومتریوئید
- کیستها میتوانند در اثر جراحت یا نشت عروق خونی کوچک به درون کیسه تخمک حاوی خون باشند که به آنها کیستهای هموراژیک یا اندومتریوئید گفته میشود.
درموئید
- گاهی بافتهای تخمدان برای تشکیل بافتهای دیگر بدن مانند مو یا دندان به صورت غیر طبیعی رشد میکنند.
- کیستهایی با این بافتهای غیر طبیعی، کیستهای درموئید نامیده میشوند.
پلی کیستیک
- گاهی چند تخمک، چند کیست تولید میکنند و این عمل تکرار شده و تعداد زیادی کیست کوچک در تخمدانها ایجاد میشود که آنها را به نام تخمدانهای «پلی کیستیک» میشناسیم.
- کیستهای پلی کیستیک در بیشتر موارد خوشخیم هستند ولی درمان آنها در بیماران مختلف بر حسب شرایط بیمار نظیر وزن و اینکه ازدواج کرده یا نه و یا بچه میخواهد یا نمیخواهد، متفاوت است و به بررسی و آزمایشهای دقیقتر و مراجعههای متعدد به پزشک نیاز دارد.
فونکسیونل
- گاهی از محل فولیکول تخمدانی در مرحله دوم سیکل ماهانه که دوره «لوتیئنی» نامیده میشود، کیستهای لوتیئنی ساخته میشود که آنها نیز به نام کیست «فونکسیونل» شناخته شده و خطرناک نیستند.
باروری
به طور معمول این کیستها اشکالی برای بارداری شخص ایجاد نمیکند، اما در موارد اندکی، عامل ایجادکننده کیست تخمدان، ممکن است بارداری را با دشواریهایی همراه کند.
دو عامل ایجادکننده کیستی که بارداری را دچار مشکل میکنند شامل آندومتریوز و سندرم تخمدان پلیکیستیک هستند.
آندومتریوز شرایطی است که دیواره داخلی رحم، در خارج از رحم رشد میکند. کیستهای ناشی از آندومتریوز، آندومتریوم نامیده میشوند.
در خانمهای مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، کیستهای بسیار ریزی روی تخمدانها وجود دارد که میتواند بارداری را دچار اشکال کند.
بارداری
- این بیماری در طول دوره بارداری نیز ممکن است ایجاد شود.
- بیشتر کیستها خوشخیم (غیرسرطانی) و بدون ضرر هستند.
- کیستهایی که در طول دوران بارداری رشد میکنند، ممکن است بترکند، پیچ بخورند یا زایمان را دچار اختلال کنند.
- نگران نباشید، پزشک زنان در طول معاینات معمول دوران بارداری، کیست را هم معاینه و بررسی میکند.
Join the discussion