دیابت بارداری در برخی زنان بروز میکند و خطراتی را برای جنین و زایمان رقم می زند. در دوران بارداری سیستم بدنی خانم ها باردار از نظر فیزیکی و هورمونی دچار تغییرات زیادی شده و مادران هر روز یک اتفاق جدید را تجربه می کنند. این تغییرات عامل بروز یک بیماری به نام دیابت بارداری است که گاهی منجر به خطرمرگ جنین شده و زایمان را برای مادر و پزشک با مخاطره مواجه می کند.
چه کسانی دچار دیابت بارداری میشوند؟
دیابت بارداری، زمانی رخ می دهد که هورمون های بارداری با توانایی بدن برای تنظیم قند خون دچار تداخل می شوند. دیابت بارداری معمولا بعد از تولد نوزاد برطرف می شود. با این حال علائم آن شبیه به علائم انواع دیگر دیابت است.
دیابت بارداری در ۳ تا ۶ درصد زنان باردار دیده می شود و معمولا در سه ماهه دوم بارداری خود را نشان می دهد.
بارداری در سنین بالای ۲۵ سال، چاقی و سابقه بیماری دیابت نوع دو در بستگان درجه اول خطر ابتلای مادران باردار به دیابت را افزایش میدهد. نمای توده بدنی بالای ۲۵، ابتلا به دیابت بارداری در حاملگیهای قبلی، مبتلا به تخمدان پلی کیستیک و به دنیا آوردن نوزاد بیش از چهار کیلو گرم از دیگر عوامل خطر ابتلا به دیابت بارداری است.
دیابت بارداری چه علایمی دارد؟
-
افزایش تشنگی
فرد باردار مبتلا به دیابت بارداری دچار تشنگی زیاد می شود، زیرا بدن برای رقیق کردن گلوکز بالا در خون، آب و مایعات بیشتری طلب می کند. همچنین بدن برای رقیق کردن خون، مایعات را از بافت ها به سمت خون بیرون می کشد؛ به عنوان مثال آب عدسی چشم را خارج می کند. این عمل مسیر تمرکز بینایی را تحت تاثیر قرار داده و باعث تاری دید می شود.
-
پرادراری
مصرف زیاد مایعات در اثر تشنگی زیاد باعث می شود زن باردار ادرار زیادی از بدن دفع کند. همچنین پرادراری یکی از علائم دیابت است، زیرا کلیه ها با افزایش حجم ادرار می خواهند قند اضافی را از خودشان دور کنند. دادن آزمایش ادرار میزان بالای گلوکز را در ادرار مشخص می کند.
-
خستگی بیش از حد
خستگی در دوران بارداری کاملا طبیعی است و آنهم به دلیل تغییرات هورمونی. بنیاد ملی خواب آمریکا اعلام کرده که 78 درصد زنان باردار دچار اختلالات خواب هستند. با این حال خستگی بیش از حد می تواند نشان دهنده ابتلا به دیابت بارداری باشد. اگر سلول های بدن نتوانند از هورمون انسولین استفاده کنند، در نتیجه گلوکز نمی تواند وارد سلول ها شود و میزان آن در خون بالا می رود در نتیجه بدن مجبور می شود برای تامین انرژی مورد نیاز سلول ها، عضلات و ذخایر چربی بدن را بسوزاند. بنابراین زن باردار در اثر کاهش بافت ها و عضلات بدن دچار کاهش وزن و خستگی و بی حالی دائمی می شود، چون این عمل باعث می شود بدن انرژی بیشتری مصرف کند.
-
تهوع و استفراغ
با توجه به آمارهای آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، 74 درصد از زنان باردار این دو علامت را حین بارداری تجربه می کنند و آنهم به دلیل افزایش تولید هورمون های خاص. با این حال تهوع و استفراغ دائمی می تواند نشانه ای از ابتلا به دیابت بارداری نیز باشد چون زمانی که قند خون به عنوان سوخت در بدن استفاده نمی شود، منجر به تجمع مواد سمی به نام کتون شده و حالت تهوع و استفراغ را تشدید می کند. تست های آزمایشگاهی برای تشخیص این که تهوع ناشی از بارداری است و یا دیابت بارداری، موجود هستند.
-
افزایش اشتها و کاهش وزن
پرخوری از علائم دیابت بارداری است، ولی علی رغم آن زن باردار ممکن است دچار کاهش وزن شود. بدن در پاسخ به میزان بالای هورمون انسولین در خون، انسولین بیشتری را تولید و ترشح می کند. یک تاثیر انسولین این است که اشتها را زیاد می کند، در نتیجه میزان بیشتر انسولین، گرسنگی را بیشتر می کند.
-
ابتلا به عفونت های مکرر
زمانی که بیماری دیابت توانایی مبارزه بدن با عفونت ها را کم می کند، زن باردار دچار عفونت های مکرری در مثانه، واژن و پوست می شود. گلبول های سفید خون از بدن در برابر باکتری ها دفاع می کنند، ولی با افزایش قند خون در دیابت، این گلبول ها نمی توانند به طور طبیعی عمل کنند. در نتیجه قدرت دفاعی بدن کم می شود. همچنین یک خانم باردار مبتلا به دیابت بارداری می تواند دچار عفونت قارچی در واژن یا پوست شود. دیابت باعث رشد زیاد قارچ کاندیداآلبیکانس می شود، در نتیجه فرد دچار عفونت های مکرر قارچی می گردد.
-
تغییرات غیر عادی وزن
یک زن باردار به طور متوسط در سه ماهه دوم بارداری، نیم کیلوگرم وزن در هفته اضافه می کند، ولی اگر خیلی بیشتر وزن اضافه کرد، افزایش وزن او متوقف و یا وزنش کم شد، باید به پزشک متخصص خودش مراجعه کند.
-
خر و پف
اگرچه خر و پف در دوران بارداری به دلیل تورم طبیعی در این دوران شایع است اما می تواند نشانه ای خاموش از ابتلا به دیابت بارداری نیز باشد. به همین دلیل مهم است که در صورت ابتلا به آپنه انسدادی خواب در این دوران از نظر تشخیص ابتلا به دیابت بارداری، به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مشابه (کلیک کنید)
نظر خود را ارسال کنید